برای تعریف حسابرسی می توان گفت که حسابرسی عبارت است از رسیدگی به مدارک و اسناد حسابداری و دیگر شواهدی که شرکتها و موسسات مورد رسیدگی از آن ها جهت تهیه صورت های مالی استفاده نموده اند و برای تهیه گزارشی که در آن شخص حسابرس نظر خود را مبنی بر این که آیا صورت های مالی تصویب کامل و مطلوبی از وضعیت مالی موسسه نشان می دهد یا خیر ارائه می کند .
یک شخص حسابرس از طریق کسب آگاهی از سیستم کنترل داخلی ، مشاهده دارائی ها ، بازرسی مدارک ، پرسش از منابع خارجی و داخلی و همچنین اجرای دیگر روش های رسیدگی شواهد لازم را جهت تعیین مطلوبیت یا مطلوب نبودن صورتهای مالی گردآوری می کند .
ما در این مقاله قصد داریم به تعریف حسابرسی و تفاوت آن با حسابداری بپردازیم پس با شرکت حسابداری نیکان حسابرس همراه باشید .
تعریف حسابرسی
حسابرسی یک فرآیند بسامان بشکل ارزیابی و جمع آوری بی طرفانه شواهد در مورد ادعاهای مربوط به وقایع اقتصادی و فعالیتهای یک شرکت برای تعیین انطباق این گزارشات با معیارهای از پیش تعیین شده و گزارش نهایی به اشخاص ذینفع است .
مطلب مرتبط : خدمات حسابداری برای صاحبان کسب و کار
تفاوت حسابداری و حسابرسی در چیست ؟
حسابداری به فرآیند تهیه حساب های نهایی یک موسسه یا شرکت که مسئولیت آن به عهده مدیران و هیئت مدیره است می گویند در حالی که تعریف حسابرسی اینگونه است که شخص حسابرس به بررسی حسابهای نهایی که توسط مدیران تهیه شده می پردازد و گزارش و اظهارنظر خود را به صورت کاملا بی طرفانه اعلام می کند. به طور خلاصه می توان تفاوت حسابداری و حسابرسی را در موارد زیر خلاصه کرد :
از نظر موضوع :
موضوع حسابداری عبارتند از تهیه و تنظیم اسناد حسابداری ، ثبت اسناد در دفاتر و همچنین تهیه صورت های مالی ولی موضوع حسابرسی کنترل کردن و اظهار نظر در مورد صورتهای مالی آن شرکت است .
زمان انجام کار :
حسابداری به طور روزانه انجام می شود به طوری که یک حسابدار روزانه فعالیت های مالی و معاملات شرکت را در دفاتر ثبت می کند ولی حسابرس به صورت مقطعی و یا تنها در پایان سال مالی به بررسی مدارک و اسناد می پردازد .
تهیه گزارش :
حسابدار گزارشی را ضمیمه حسابهایی که تهیه کرده نمی کند در حالی که حسابرس پس از بررسی صورتهای مالی و حسابها گزارش تهیه می کند .
مسئولیت :
مسئولیت تهیه صورت های مالی به عهده هیئت مدیره موسسه یا شرکت است ولی مسئولیت حسابرس اظهارنظر در مورد گزارشی است که در مورد صورتهای مالی داده شده است .
مقاله پیشنهادی : اصلاح مالیاتی چیست؟
انواع حسابرسان و وظایف آن ها
- حسابرس مستقل : وظیفه اعتباردهی به صورت های مالی و اظهارنظر در مورد آنها را به عهده دارد .
- حسابرس داخلی : بازرسی و ارزیابی موثر بودن یا نبودن نحوه انجام وظایفی که به قسمتهای مختلف محول شده و همچنین همکاری با حسابرس مستقل از نظر تبادل اطلاعات را به عهده دارد .
- حسابرس دیوان محاسبات : وظیفه حسابرسی دستگاههای دولتی برای تعیین این که آیا تخصیص اعتبارات منطبق با اهدال دولت هست یا خیر را به عهده دارد .
- ممیز مالیاتی : وظیفه حسابرسی رعایت اظهارنامه های مالیاتی را دارد و همچنین محاسبه درآمد مشمول مالیات شرکت ها را بررسی می کند .
موازین رفتار حرفه ای یک حسابرس
- رعایت استانداردهای عمومی و حسابرسی
- داشتن استقلال
- رعایت اصول حسابداری
- بی طرفی و درستکاری
- رازداری و عدم افشای اطلاعات محرمانه کارفرما
- پرهیز از اعمالی که موجب بدنامی حرفه حسابرسی شود
- عدم پرداخت نمودن حق کمیسیون جهت جذب مشتری بیشتر
- مشروط نبودن حق الزحمه او به کسب نتیجه ای خاص
- عدم تبلیغات و آگهی نادرست و گمراه کننده
برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله حسابداری مالیاتی چیست؟ پیشنهاد می شود .
خدمات حسابداری و مالیاتی
شرکت حسابداری نیکان حسابرس ، با چند سال سابقه در سازمان امور مالیاتی و با استفاده از نیروی متخصص و باتجربه در زمینه حسابداری ، تمام خدمات حسابداری و مالیاتی شرکتها ، مالیات حقیقی ، حسابداری مالیاتی ، لایحه مالیات و صرفه جویی مالیاتی را برای شما انجام می دهد .
تیم متخصص نیکان حسابرس ، با مشاوره رایگان شما را در راستای افزایش آگاهی از امور مالیاتی راهنمایی میکنند تا از پرداخت جریمه های مالیاتی شما جلوگیری کنند . در اینستاگرام ما را دنبال کنید.