یکی از موارد مهم در قانون مالیاتی کشور ، مالیات بر درآمد حقوق می باشد که مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی می شود. میزان پرداخت این مالیات بسته به عواید شخص متغیر است.
10 ماده از قانون مالیات به این موضوع اشاره کرده است که در این مقاله می خواهیم به تفصیل در مورد آن با شما صحبت کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
مفهوم مالیات بر درآمد حقوق
دولت برای تمام اشخاصی که به کسب و کار مشغول اند و به نحوی عواید بدست می آورند، مالیات بر درآمد حقوق برای آن ها تعیین می کند.
به این نوع مالیات، مالیات بر درآمد حقوق گفته می شود که باید هر سال به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. میزان مالیات برای کسانی که درآمدشان متغیر است متفاوت خواهد بود و احتمال دارد با افزایش درآمد، مالیات بیشتری را پرداخت کنند.
درآمدی که شخص به عنوان مزد، حقوق اصلی و مزایای مربوط به شغل دریافت می کند، شامل مالیات حقوق می شود.
به طور کلی هدف از پرداخت مالیات ، تامین بودجه دولت برای انجام فعالیت های خدماتی می باشد. این قانون در اکثر کشورها اجرا می شود و در برخی از آن ها قوانین خاصی مانند محاسبه مالیات بر درآمد حقوق تصاعدی وجود دارد.
یکی دیگر از انواع مالیات ها، مالیات بر شرکت ها است که در مقاله قوانین مالیات شرکت ها در سال 1401 به تفصیل توضیح داده شده است.
انواع مالیات بر درآمد
مالیات بر درآمد حقوق در برخی حوزه ها قابل اجرا است که هر کدام از قوانین خاصی برخوردار است. در ادامه مواردی که مشمول مالیات بر درآمد می شوند ذکر شده است که عبارتند از ( مشاغل، اجاره املاک، وکلای دادگستری، حق تمبر، کشاورزی و اتفاقی).
مالیات بر درآمد – مشاغل گروه الف
تمام مشاغل مانند کسبه کاران ، کارگاه های تولیدی ، کارخانه جات و صنعت گران، بر اساس قانون مالیات مشمول پرداخت مالیات بر درآمد حقوق هستند.
چه به صورت فردی و یا به صورت مشارکتی باشند. به صورت عموم، قانون مالیات سه حالت برای مشاغل در نظر گرفته است که در ادامه خواهیم گفت.
دسته اول، آن هایی هستند که تحت نظر اتحادیه های صنفی به فعالیت مشغول اند و باید سالانه گزارش مالی خود را در دفاتر کل و روزنامه ثبت کنند.
علاوه براین ، می بایست مدارک مربوط به اظهارنامه مالیاتی را نیز تکمیل و ارائه دهند. مشاغلی که شامل این گروه هستند عبارتند از:
- صادر کنندگان و وارد کنندگان
- صاحبان کارخانجات
- مالک مراکز درمانی
- نمایندگان موسسات تبلیغاتی، تجاری، صنعتی و غیره
- صاحبان املاک تجاری، هتل ها، مراکز آموزشی
پیشنهاد می کنیم مقاله آشنایی با مالیات بر ارزش افزوده را نیز مطالعه کنید.
مالیات بر درآمد- مشاغل گروه ب
این دسته از افراد باید کسب و کار خود را در دفاتر درآمد و هزینه ثبت نمایند و بدین ترتیب هر سال با ارائه اظهارنامه مالیاتی و مستندات لازم تا تیرماه فرصت دارند مالیات بر درآمد خود را تحویل دهند.
مشاغلی که جزء گروه ب هستند شامل موارد ذیل می باشند:
- مراکز فیلمبرداری و تصویربرداری
- چاپخانه ها و صحافی ها
- سینما، تئاتر، اماکن تفریحی و ورزشی
- مسافرخانه ها و مهمان سراها
- تالارهای پذیرایی
- مراکز فرهنگی، هنری و علمی
- مشاغل ساختمانی، نقشه برداری و غیره
- و غیره
مالیات بر درآمد- مشاغل گروه ج
هر نوع مشاغلی که خارج از دو دسته اول و دوم هستند در این گروه قرار می گیرند. این مشاغل شامل خواربار فروشی، قصابی، عکاسی، شیرینی فروشی و غیره هستند که نیاز به ثبت فعالیت شغلی در دفاتر روزنامه و درآمد ندارند.
در قانون مالیات های مستقیم آمده است که مشاغل دسته ج می بایست به صورت ماهانه گزارش درآمد و خدمات دریافتی خود را محاسبه و ثبت کنند.
شرایط معافیت از مالیات بردرآمد
در ماده 91 قانون مالیات های مستقیم ذکر شده است که برخی از درآمدها مجبور به پرداخت مالیات نیستند.
- کارمندان موسسات و دفاتر بین المللی
- کارشناسانی که با موافقت کشور ایران و توسط کمک های فنی، اقتصادی، علمی و فرهنگی دولت خارجی و بین المللی به ایران سفر می کنند، لازم نیست مالیات پرداخت کنند.
- تمام رؤسا و اعضای هیئت های نمایندگی سازمان ملل متحد در صورت معامله متقابل از پرداخت مالیات معاف هستند.
- کارمندان و اعضای سفارتخانه ها و کنسولگری های خارجی
- اشخاصی که حقوق بازنشستگی، پایان خدمت، خسارت اخراج، مستمری مربوط به وارثت، حق سنوات، حقوق ایام مرخصی دریافت می کنند مستلزم پرداخت مالیات نیستند.
- خانه های سازمانی که قانونی در اختیار مامورین دولت است.
- کسانی که به عنوان کارمند نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران حقوق دریافت می کنند.
- هزینه ای که کارفرما بابت معالجه کارکنان خود پرداخت می کند.
پیشنهاد میکنیم مقاله ی تهیه صورت های مالی در سال 1401 را از دست ندهید.
میزان مالیات بر درآمد در سال 1400
همانطور که در ابتدا بیان شد، میزان مالیات بر اساس عواید شما متغیر است. اما در قانون مالیات وضعیت پرداخت آن برای کارمندان دولتی و غیر دولتی به تفصیل آمده است. در ادامه لیست میزان مالیات پرداختی را بر اساس درآمد بدست آمده را توضیح داده ایم.
- اگر درآمد ماهانه افراد تا 4 میلیون باشد هیچ گونه مالیاتی به آنان تعلق نمی گیرد.
- در صورتی که درآمد ماهانه بین 4 تا 8 میلیون و سالانه 48 تا 96 میلیون تومان باشد، باید 10 درصد از عواید خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
- اگر حقوق شما از 8 میلیون تا 12 میلیون باشد، در جایگاه دوم قرار خواهید گرفت و 15 درصد از مازاد درآمد به عنوان مالیات کسر می شود.
- جایگاه سوم مربوط به کسانی است که حقوق آن ها بین 12 تا 18 میلیون می باشد. این افراد 20 درصد نسبت به مازاد 4 میلیون تومان باید مالیات پرداخت کنند.
- حقوق 18 تا 24 میلیون تومان، با نرخ 25 درصد نسبت به مازاد 4 میلیون مالیات می پردازند.
- در جایگاه ششم، درآمد بیشتر از 32 میلیون است که با نرخ 35 درصد نسبت به مازاد 4 میلیون تومان مجبور به پرداخت مالیات هستند.
موارد مهم مربوط به مالیات بر درآمد
در قانون مالیات، از ماده 82 الی 92 به مالیات بر درآمد حقوق اشخاص اشاره کرده است که در اینجا به توضیح برخی از آن ها می پردازیم.
- اشخاصی که حقوق کارمندان را پرداخت می کنند، باید مالیات را محاسبه و به مدت یک ماه فهرستی کامل از مشخصات کارمندان را به همراه میزان حقوق شان به اداره مالیات ارائه دهند.
- در مناطق کمتر توسعه یافته 50 درصد از مالیات حقوق کارمندان بخشیده می شود.
- در صورت عدم پرداخت مالیات در زمان معین، اداره امور مالیاتی ، مالیات مربوطه را به همراه جرائم تعیین شده با یک برگ تشخیص مطالبه می کند.
- اگر اشخاص مقیم در خارج که در ایران نمایندگی ندارند حقوق دریافت کنند، باید طی مدت 30 روز اطلاعات لازم را به اداره مالیاتی تحویل دهند.
مالیات بر درآمد حقوق افراد با شرکت حسابداری نیکان حسابرس
نیکان حسابرس با سابقه طولانی که در زمینه ارائه خدمات امور مالیاتی دارد در راستای انجام مشاوره مالیاتی، تنظیم اظهارنامه مالیاتی، مالیات بر شرکت ها، خدمات لایحه مالیاتی و غیره شما را راهنمایی می کند.
هدف ما این است که به منظور افزایش آگاهی از امور مالیاتی ، شما را در جلوگیری از پرداخت جریمه های سنگین کمک کند.