مالیات از انواع هزینه های اجتماعیست که کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی یک جامعه موظف به پرداخت آن هستند. مالیاتها در کشور ما به انواع مالیات مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می شوند. مالیاتهای مستقیم بدون واسطه و مستقیما از دارایی و درآمد اشخاص حقیقی یا حقوقی اخذ می گردد که این کار توسط مامورین مالیات انجام می شود درحالیکه مالیاتهای غیرمستقیم بصورت نامحسوس و غیرمستقیم روی قیمت انواع کالا یا خدمات از مصرف کنندگان اخذ می شود. در ادامه بیشتر با این مفاهیم مالیاتی و انواع آن آشنا می شویم پس با شرکت حسابداری نیکان حسابرس همراه باشید.
تعریف مالیات مستقیم
همانطور که از نام این نوع مالیات پیداست بصورت مستقیم و بی واسطه از دارایی و درآمد مودیان مالیاتی اخذ می گردد. همه افرادیکه در ایران صاحب کسب و کار و پیشه ای هستند که درآمدی از آن دارند حتی اگر در خارج از کشور ساکن هستند شامل مالیات بر درآمد می شوند. حتی افرادی که کسب و کارهای اینترنتی و آنلاین دارند نیز مشمول مالیات می شوند. همین طور اشخاصی که در ایران اموال و دارایی هایی دارند برای نگهداری و حفظ اموالشان باید مالیات پرداخت نمایند. “قانون مالیات های مستقیم” که در سال 1345 تصویب شد و چندین بار پس از آن اصلاح شد مهمترین قانون مربوط به مالیات های مستقیم است.
تعریف مالیات غیرمستقیم
مالیاتی که از کلیه شهروندان بصورت نامحسوس اخذ می شود مالیات غیرمستقیم نامیده می شود. این مالیات روی اغلب کالاها و خدمات بعنوان مالیات مصرف کننده اخذ می شود. از جمله مالیاتهای غیرمستقیم میتوان مالیات بر معاملات و مالیات بر واردات را نام برد.
مقاله پیشنهادی : کاهش مالیات شرکت با نیکان حسابرس
انواع مالیات مستقیم و غیرمستقیم کدامند؟
مالیات های مستقیم به دو دسته مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم می شوند. مالیات بر درآمد که در وقت دریافت هر نوع درآمدی از قبیل حقوق ، کشاورزی ، املاک و … به شکل مالیات بر درآمد از آن کسر می گردد و مبلغ نهایی با کسر مالیات به دست شما می رسد. مالیات بر دارایی مانند املاک و مستغلات نیز شامل مالیات بر ارث ، حق تمبر و … می شود که بصورت سالیانه برای همه دارایی های فرد وارد می گردد.
مالیات غیرمستقیم نیز مالیات بر مصرف است که در وقت خرید کالا و یا دریافت خدمات باید آن را بپردازیم. مالیات بر ارزش افزوده و مالیاتهای گمرکی نیز در در زمره مالیاتهای غیرمستقیم هستند. گاه برای محدود نمودن واردات و حمایت از تولیدکنندگان داخلی مالیات های سنگینی بر کالاهای گمرکی اعمال میشود.
مالیات بر دارایی جزء کدام دسته از مالیات ها قرار می گیرد؟
مالیات بر دارایی زیرمجموعه مالیاتهای مستقیم است و دارایی کلیه حقوقیست که یک شخص اعم از حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال ، املاک، اشیاء و … دارد که اجازه تصرف مالکانه در این موارد را به او میدهد. مالیات بر دارایی به دو دسته مالیات بر ارث و حق تمبر تقسیم می گردد که مالیات بر ارث در وقت تقسیم ارث از مبلغ کل کسر می گردد و مالیات حق تمبر نیز نوعی مالیات است که بوسیله الصاق و ابطال تمبر بر مدارک و اسناد از مودیان مالیاتی دریافت می گردد. نمونه این نوع مالیات حق تمبریست که روی برگهای چکهای بانکی چاپ می گردد.
برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله حسابداری مالیاتی چیست؟ پیشنهاد می شود .
مالیات بر درآمد چه مواردی را شامل می شود؟
یکی دیگر از انواع مالیات های مستقیم مالیات بر درآمد است که به هفت دسته تقسیم می شود و شامل موارد زیر است:
- مالیات بر درآمد املاک
- مالیات بر درآمد مشاغل
- مالیات بر در آمد کشاورزی
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر در آمد اتفاقی
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
- مالیات بر جمع درآمد از منابع گوناگون درآمدی
مهمترین انواع مالیات غیرمستقیم کدامند؟
مالیات غیرمستقیم بصورت نامحسوس و غیرمستقیم دریافت می گردد و مهمترین آن به سه دسته اصلی تقسیم می شوند که شامل موارد زیر می باشد:
- مالیات بر ارزش افزوده
- مالیات بر صادرات و واردات
- مالیات بر مصرف
کلام آخر
مبحث مالیات در کشور ما و بسیاری از کشورهای دیگر پیچیده و پر از قوانین است. آشنایی با قوانین مالیاتی میتواند جلوی پرداخت مالیات اضافی توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی را بگیرد. اگر در کسب و کار خود نیاز به مشاوره های حسابداری، حسابرسی و مالیاتی دارید می توانید با شرکت حسابداری نیکان حسابرس تماس بگیرید.
خدمات حسابداری و مالیاتی
شرکت حسابداری نیکان حسابرس ، با چند سال سابقه در سازمان امور مالیاتی و با استفاده از نیروی متخصص و باتجربه در زمینه حسابداری ، تمام خدمات حسابداری و مالیاتی شرکتها ، مالیات حقیقی ، حسابداری مالیاتی ، لایحه مالیات و صرفه جویی مالیاتی را برای شما انجام می دهد .
تیم متخصص نیکان حسابرس ، با مشاوره رایگان شما را در راستای افزایش آگاهی از امور مالیاتی راهنمایی میکنند تا از پرداخت جریمه های مالیاتی شما جلوگیری کنند .
در اینستاگرام ما را دنبال کنید .