پرداخت مالیات یکی از پرحاشیه ترین و داغ ترین بحث های هر کسب و کاریست و برخی افراد به طرق گوناگون ترجیح می دهند که از آن فرار کنند . فرار مالیاتی به صورت های مختلفی انجام می شود که با برخی از آنها آشنا هستیم . ولی به راستی فرار مالیاتی چیست؟ در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که فرار مالیاتی چیست و چه عواقبی به دنبال دارد؟ شرکت حسابداری نیکان حسابرس شما را به مطالعه این مقاله دعوت می کند .
فرار مالیاتی چیست ؟
وقتی یک کسب و کار از پرداخت نمودن مالیاتی که قانون برایش تعیین کرده سرباز زند و دنبال راهی برای پرداخت نکردن یا کمتر پرداخت کردن مالیات باشد می توان گفت که در حال فرار مالیاتی می باشد .
راه های فرار مالیاتی چیست؟
- اقدام به ساخت کد اقتصادی جعلی
- مخفی نمودن فعالیتهای اقتصادی و میزان درآمد
- ممانعت از دسترسی مامور مالیات به اطلاعات اقتصادی
- تنظیم قراردادها و معاملات به نام اشخاص دیگر
- عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی و ترازنامه مالیاتی به مدت سه سال متوالی
- استفاده از کارت بازرگانی افراد دیگر
مقاله پیشنهادی : سپرهای مالیاتی برای مشاغل کوچک
آیا تنها شرکتها اقدام به فرار مالیاتی می کنند ؟
این تنها شرکتها نیستند که از پرداخت مالیات فرار می کنند بلکه بعضی اوقات بانکها هم به دنبال فرار مالیاتی هستند . طبق قانون اساسی اگر بانکی بیشتر از نرخی که برای بهره بانکی در نظر گرفته شده برای جلب مشتریان به سپرده گذاران سود بیشتری پرداخت نماید باید مالیات آن را بپردازد .
مجازات فرار مالیاتی چیست ؟
مجازات فرد عادی در قبال فرار مالیاتی با مجازات کسب و کاری که این کار را می کند متفاوت خواهد بود. این مجازاتها به قرار زیر هستند :
مجازات افرادی که مرتکب فرار مالیاتی می شوند :
- حبس بین شش ماه تا دو سال
- پرداخت جزای نقدی بین دو تا هشت میلیون تومان
- منتشر شدن حکم محکومیت قطعی در رسانه ها
- محرومیت از حقوق اجتماعی بین شش ماه تا پنج سال
مجازات کسب و کارهایی که مرتکب فرار مالیاتی می شوند :
- ممنوعیت از صدور بعضی اسناد تجاری
- ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی به مدت شش ماه تا دو سال
آیا اگر شخص حقیقی یا حقوقی فرار مالیاتی را گزارش ندهد مرتکب جرم شده است؟
بعضی اوقات گزارش ندادن و بی توجهی به فرار مالیاتی دیگران نیز جرم به حساب می آید . مطابق قانون اگر حسابداران ، مامورین مالیات و حسابرسان باخبر گردند که شخصی حقیقی یا حقوقی از پرداخت مالیات اجتناب می کند و مرتکب فرار مالیاتی شده و آن را به اداره مالیات گزارش نکند مجازاتهای زیر برای او در نظر گرفته میشود :
- حبس به مدت شش ماه
- 31 ضربه شلاق
- پرداخت جزای نقدی به مبلغ دو میلیون تومان
- محرومیت از حقوق اجتماعی بمدت شش ماه
ولی طبق قانون اگر افراد عادی مطلع شوند که شخصی از پرداخت مالیات فرار کرده است و آنرا گزارش نکنند مرتکب جرم نشده اند .
پیشنهاد می شود : کاهش مالیات شرکت با نیکان حسابرس
چگونه می توان با فرار مالیاتی مقابله نمود ؟
قانون مالیاتهای مستقیم یکی از اصلی ترین راههای مقابله با پدیده فرار مالیاتی می باشد . برای نخستین بار در سال 1345 در قانون اساسی دوران مشروطه برای رعایت عدالت اجتماعی در بین همه اقشار جامعه قانون جامعی در ارتباط با چارچوب مالیات ثبت شد و به تصویب رسید .
این قانون تاکنون بارها و بارها اصلاح شده و امروز به نام قانون مالیات های مستقیم شناخته می شود . طبق قانون مجازات های اسلامی که در سال 92 به تصویب مجلس رسید تا حدود زیادی به موضوع فرار مالیاتی پرداخته شد و این موضوع بعنوان یک جرم در نظر گرفته شد .
کلام آخر
شرکت حسابداری مالیاتی نیکان حسابرس از معتبرترین و بزرگترین شرکتهای حسابداری مالیاتی است و با افتخار انجام امور مالیاتی شرکتهای حقیقی و حقوقی را به عهده دارد . شما می توانید با تکیه به تیم نیکان حسابرس علاوه بر مشاوره ، به نظم دهی شرکت و سازمان خود نیز اقدام نمایید .
خدمات حسابداری و مالیاتی
شرکت حسابداری نیکان حسابرس، با چند سال سابقه در سازمان امور مالیاتی و با استفاده از نیروی متخصص و باتجربه در زمینه حسابداری ، تمام خدمات حسابداری و مالیاتی شرکتها ، مالیات حقیقی، حسابداری مالیاتی ، لایحه مالیات و صرفه جویی مالیاتی را برای شما انجام میدهد .
تیم متخصص نیکان حسابرس ، با مشاوره رایگان شما را در راستای افزایش آگاهی از امور مالیاتی راهنمایی میکنند تا از پرداخت جریمههای مالیاتی شما جلوگیری کنند . در اینستاگرام ما را دنبال کنید .