یکی از راه هایی که برای دریافت مالیات صورت می گیرد، مالیات تکلیفی می باشد و در ادامه می خواهیم شما را با این نوع مالیات و نحوه محاسبه آن آشنا کنیم.
در صورتی که برای پرداخت مالیات به مشکل برخورده اید، می توانید از مشاوره مالیاتی کارشناسان مجرب شرکت نیکان حسابرس از صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.
مالیات تکلیفی
اکنون این سوال برای بسیاری از افراد پیش آمده است که مالیات تکلیفی چیست و نحوه محاسبه آن به چه صورتی می باشد.
همانگونه که قبلاً نیز اشاره شد تمامی افراد حقیقی و حقوقی موظف به پرداخت مالیات می باشند و لازم است در برابر خدمات دریافت شده مالیات آن را نیز پرداخت نمایند.
این نوع مالیات به درآمد اشخاص تعلق می گیرد و پرداخت آن نیز یک نوع تکلیف برای افراد حقیقی و حقوقی می باشد و براساس قانون مقدار تعیین شده باید از درآمد اشخاص کسر شود.
برای این که این موضوع را به راحتی در ک کنید بهترین مثال پرداخت مالیات حقوق می باشد که توسط کارفرما از حقوق کسر و پرداخت می شود.
پرداخت مالیات تکلیفی به عهده شخص دیگری می باشد به عنوان مثال می توانیم مالیات حقوق کارگر بر عهده کارفرما می باشد.
برای آگاهی بیشتر مقاله چه اشخاصی معاف از مالیات هستند؟ پیشنهاد میشود.
درصد مالیات تکلیفی
این درصد در مالیات تکلیفی باتوجه به نوع کار و خدمات، متفاوت می باشد و عدد ثابتی نمی توان برای آن عنوان کرد و در ادامه انواع مالیات تکلیفی را بیان می کنیم و درصد و اساس تعیین درصد آن ها را در اختیار شما قرار می دهیم.
انواع مختلف مالیات تکلیفی
همانگونه که در توضیحات بالا اشاره شد برای محاسبه درصد مالیات تکلیفی شغل و نوع آن تاثیر مستقیمی در تعیین این درصد دارد.
در این قسمت قرار است که با انواع مالیات تکلیفی و اینکه این مالیات به چه نوع مشاغلی تعلق می گیرد و چه اشخاصی مشمول پرداخت مالیات تکلیفی می باشند، آشنا شوید.
انواع مالیات تکلیفی شامل موارد زیر می باشند:
حقوق و دستمزد
یکی از رایج ترین انواع مالیات های تکلیفی، مالیات حقوق و دستمزد می باشد که در آن همواره نیاز است که معافیت های مالیاتی را در نظر بگیرید.
در این نوع از مالیات باید میزان تعیین شده از حقوق توسط کارفرما کسر و به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت شود.
پیمانکاری
این مالیات نیز به قراردادهای پیمانکاری تعلق داشته و پیمانکار موظف می باشد که خدماتی را ارائه داده و در مقابل این خدمات مبلغی را به عنوان حق الزحمه دریافت نماید.
قبل از پرداخت مبلف توسط کارفرما به پیمانکار، باید درصد مالیات از سازمان امور مالیاتی استعلا گرفته و از مبلغ پرداختی به عنوان حقوق کسر شود و باتوجه به این مسائل، پرداخت مالیات برعهده کارفرما می باشد.
مضاربه
مالیات تکلیفی مضاربه از مالیات های مستقیم به حساب می آید و این مالیات به وام های بانکی برای راه اندازی ماشغل تعلق می گیرد.
محاسبه این مالیات کمی پیچیده بوده ولی اشخاصی که براساس قرارداد تعهد می دهند که فعالیت اقتصادی خاصی را انجام داده و سودی را نیز دریافت می نمایند، موظف هستند درصدی از این سود را ه عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
سرمایه گذار در قراردادهای مضاربه ای ملزم به پرداخت مالیات تکلیفی نمی باشد و پرداخت مالیات در این فعالیت به این معنی می باشد که درصدی از سود حاصل شده از فعالیت اقتصادی را به عنوان مالیات پرداخت نماید.
برای آگاهی بیشتر مقاله محاسبه مالیات با ضرایب مالیاتی در سال 1401 پیشنهاد میشود.
اجاره ملک
مالیات تکلیفی اجاره ملک نیز در گروه مالیات های مستقیم قرار دارد و به این صورت می باشد که در صورت کسب درآمد از اجاره ملک، مالیات برعهده مالک می باشد. و اگر در صورتی که ملک به اشخاص حقوقی اجاره داده شود، مالیات نیز برعهده مستاجر می باشد.
حق الوکاله
این نوع از مالیات نیز باید توسط وکلا پرداخت شود و همانگونه که می دانید وکلا برای امورات کاری باید قراردادی را با موکل خود به ثبت برسانند و در آن حق الوکاله وکیل نیز ذکر می شود.
بر اساس مبلغ توافق شده بین وکیل و موکل، درصدی از آن نیز باید به عنوان مالیات پرداخت شود.
چگونگی محاسبه مالیات تکلیفی
نحوه محاسبه این مالیات از پیچیدگی زیادی برخوردار می باشد و برای شغل های مختلف درصدهای متفاوتی نیز در نظر گرفته شده است و این تفاوت نیز به عنوان برقراری عدالت بین اقشار مختلف جامعه می باشد.
برای اینکه در زمان معین نسبت به پرداخت آن اقدام نمایید و مشمول جریمه نشوید نیاز است که از شرکت های حسابداری که این خدمات را ارائه می دهند، بهره مند شوید.
جریمه های عدم پرداخت مالیات تکلیفی
برای پرداخت مالیات های تکلیفی زمان معینی نیز تعیین می گردد و مشمولین موظف بوده در زمان مقرر نسبت به پرداخت آن اقدام نمایند و اگر در شرایطی که این افراد مالیات خود را در زمان مقرر پرداخت نکنند شامل جریمه شده و باید مبلغ جریمه شده را نیز پرداخت نمایند.
مشاوره مالیاتی با شرکت حسابداری نیکان حسابرس
پیشبرد امور مالیاتی نیازمند مهارت و تخصص بالایی است و باید به صورت دقیق و منسجم انجام شود.
زیرا در صورت وجود خطا در محاسبات و ارائه نکردن به موقع مدارک و مستندات به سازمان امور مالیاتی ممکن است با جریمه های سنگینی مواجه شوید.
به همین دلیل پیشنهاد می کنیم به دنبال یک مشاور مالیاتی با تجربه باشید تا با خیالی آسوده امور حسابداری شرکت تان را به او بسپارید.
تیم متخصص نیکان حسابرس، با مشاوره رایگان شما را در جهت کمک و افزایش آگاهی از امور مالیاتی راهنمایی می کنند، تا از پرداخت جریمه های مالیاتی شما جلوگیری کنند.