یکی از انواع جرایم مالیاتی که در میان شرکت ها رایج است، فرار مالیاتی می باشد که به راحتی قابل اثبات است. این افراد به دلیل پرداخت نکردن مالیات مرتکب تخلف شده.و دولت قوانینی را برای آن ها در نظر گرفته است. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا در مورد فرار مالیاتی، انواع آن و راهکارهای مقابله با آن بیشتر صحبت کنیم.
تعریف فرار مالیاتی
هرگونه روش های غیرقانونی که برای عدم پرداخت مالیات انجام می شود.را فرار مالیاتی می گویند. در ماده 274 قانون مالیات های مستقیم نیز به تعریف فرار از مالیات پرداخته شده است.
در ماده 274 موارد زیر را به عنوان جرم مالیاتی معرفی کرده است.که مرتکبین به این جرائم محکوم می شوند:
- مخفی کردن فعالیت اقتصادی و درآمد حاصل از آن
- تنظیم اسناد و مدارک غیر واقعی و استناد به آن ها
- جلوگیری از دسترسی ماموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی.و امتناع از ارسال اطلاعات مالی به سازمان امور مالیاتی که به زیان کشور است.
- تنظیم قراردادها و معاملات دیگران به نام خود و یا بالعکس
- استفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر برای فرار مالیاتی
- خودداری از تنظیم اظهارنامه مالیاتی که حاوی اطلاعات درآمد.و هزینه ها به مدت سه سال متوالی می باشد
- عدم اجرای تکالیف قانونی اعم از مالیات های مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده
طبق قانون تمامی موارد ذکر شده جرائم مالیاتی به حساب می آیند.و مجازاتی برای آن ها در نظر گرفته شده است.
علت فرار مالیاتی اشخاص و شرکت ها
چندین عامل نقش اصلی را در فرارهای مالیاتی تشکیل می دهند که عبارتند از:
- فرهنگ های مالیاتی ضعیف
- عدم اعتماد مردم به اثربخشی و کارایی دولت
- وجود معافیت های مالیاتی با تنوع زیاد
- افزایش فساد در بخش های غیررسمی اقتصاد
- نبود نظام جامع اطلاعات مالیاتی
- پیچیدگی و زیاد بودن قوانین و مقررات مالیاتی
- مشکلات در ساختار اقتصادی
- نبود تنوع در پایه های مالیاتی و ترکیب نامنسب با درآمدهای مالیاتی
برای کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد می کنیم مقاله شرایط مالیات بر ارزش افزوده در سال 1401 را نیز مطالعه کنید.
مجازات فرار مالیاتی در قانون
هرگاه مودی مالیاتی با شیوه و روش های گوناگون اقدام به فرار مالیاتی نماید و اسناد و مدارک غیرواقع تنظیم کرده و ارائه کند.شامل این مجازات خواهد شد. در برخی از کشورها مجازات فرارهای مالیاتی به حبس تا پنج سال نیز می رسد. فرار مالیاتی تنها به شرکت ها محدود نیست و بانک ها نیز مرتکب فرارهای مالیاتی می شوند.
مجازاتی که در خصوص عدم پرداخت مالیات در نظر گرفته شده است.سه ماه تا یک سال حبس تعزیری است. و اگر قبل از کشف جرائم توسط سازمان امور مالیاتی، شخص خود آن را اعلام کند.شامل پیگیری تعقیب کیفری نخواهد بود. ولی در غیر این صورت اگر جرم شناسایی شود و خود شخص قبل از شناسایی جرم آن را اعلام نکند.شامل مجازات فرار مالیاتی می شود. نوع مجازات در فرار مالیاتی برای اشخاص عادی متفاوت از مجازات شرکت ها و موسسات می باشد.
مجازات فرار مالیاتی اشخاص
- جبران ضرر و زیان های وارده به دولت
- جریمه های قانونی به همراه پرداخت اصل مالیات
- حبس به تشخیص جرم صورت گرفته و محرومیت از حقوق اجتماعی.و همچنین انتشار حکم محکومیت قطعی در رسانه ها
خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم: بررسی جرایم مالیاتی با نیکان حسابرس
مجازات و جریمه فرار مالیاتی موسسات و شرکت ها
- منع کردن از صدور برخی از اسناد تجاری
- منع کردن از یک یا چند فعالیت شغلی به مدت تعیین شده
فرار مالیاتی بانک ها
جرائم مالیاتی ذکر شده تنها به شرکت ها تعلق ندارد، در بعضی مواقع بانک ها نیز از پرداخت مالیات خودداری می کنند. طبق قانون اساسی اگر بانکی بالاتر از نرخ مقرر بهره بانکی،.سود به سپرده گذاران برای جذب مشتری و سپرده گذار، بپردازد شامل مالیات می شود.در غیر این صورت مجرم شناخته می شوند.
راهکار و رویکردهای مقابله با فرارهای مالیاتی
فرار مالیاتی در هر لحظه و هرجایی موضوع مهم برای مودیان بوده است. مهم ترین ابزار برای مقابله با فرارهای مالیاتی، قانون مالیات های مستقیم می باشد. در سال های گذشته این قانون چندین بار بازنگری و اصلاح شده است. ولی با این توصیف هنوز هم فرار مالیاتی تبدیل به دغدغه ای در تمام کشور ها شده است.که با خلاء قانونی مواجه هستند.
امکان پذیر بودن یا نبودن گزارش تخلف مالیاتی
سوال مهمی که برای بسیاری از افراد ایجاد می شود این است.که آیا می توانند فرار مالیاتی را اعلام کنند یا خیر؟ در مورد این موضوع برخی افراد بر این نظر هستند.که گزارش تخلفات مالیاتی و بررسی آن بر عهده اداره دارایی و نهاد های مرتبط است،.ولی تا به حال اساسی برای این مسئله در نظر گرفته نشده است.
ولی می توانید تخلفات را با ارائه گزارشی ساده به اداره دارایی انتقال دهید. بررسی این موضوع بر عهده سازمان امور مالیاتی است.و در واقع وظیفه افراد فقط گزارش تخلف می باشد.
جرائم حسابدار در عدم گزارش فرار مالیاتی
در بعضی از موارد گزارش نکردن فرار مالیاتی جرم به حساب می آید.و اگر حسابرسان و حسابدارن، ماموران مالیاتی، کارمندان بانک و موسسات مالی از این موضوع مطلع باشند.و آن را گزارش نکنند.به حبس و جریمه نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم می شوند.
ممانعت از دسترسی ماموران مالیاتی
اشخاصی که مانع از دسترسی ماموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی شوند.و یا کوتاهی در ارسال درست اطلاعات به سازمان امور مالیاتی کرده باشند.مجرم شناخته می شوند.
از طرفی روزنه های قانون مالیات و بازنگری در تصمیمات سبب شده است.که افراد بتوانند بدهی مالیاتی خود را کاهش بدهند. به عبارتی اجتناب از پرداخت.مالیات یک نوع سوء استفاده از قوانین مالیاتی به شمار می رود. برای مثال فروشنده ای برای پرداخت مالیات کمتر، محصول کمتری را بفروشد.و یا فروش محصول خود را کمتر از مقدار.واقعی آن به سازمان امور مالیاتی گزارش دهد،.این رفتار جزء فرار مالیاتی حساب خواهد شد.
نیکان حسابرس، مشاور شما در جلوگیری از فرار مالیاتی
شرکت حسابداری مالیاتی نیکان حسابرس با چندین سال تجربه در زمینه حسابداری و مالیاتی، هر گونه خدمات مشاوره، تنظیم پرونده های مالیاتی،.مالیات بر شرکت ها، مالیات بر ارزش افزوده.و غیره را در کمترین زمان ممکن برای شما انجام می دهد.
شرکت نیکان حسابرس در تمام مراحل همراه شماست.