ضرایب مالیاتی

محاسبه مالیات با ضرایب مالیاتی در سال 1401

یکی از مهم ترین دغدغه ها برای صاحبان کسب و کار پرداخت مالیات است. بر اساس قانون مالیات، هر ساله جدولی از اعداد و ضرایب مالیاتی از سوی سازمان امور مالیاتی کشور تدوین و ابلاغ می گردد.

این جدول در قالب دفترچه ضرایب مالیاتی است که میزان مالیات بر درآمد را مشخص می کند.

اهمیت ضرایب مالیاتی

تحقیق عدالت، یکی از مهم ترین دلایل وجود ضرایب مالیاتی به شمار می آید. طبق قوانین جاری کشور، سازمان مالیات از شرکت هایی که سود ده هستند مالیات دریافت می کند.

براساس مالیات شرکت ها، میزان سود را می توان از کسر درآمدها از هزینه ها محاسبه کرد. طبعاً درآمد و هزینه های هر شرکتی با یکدیگر متفاوت است. به همین دلیل قانون گذار تلاشش مبنی بر این بوده است که از طریق دفترچه ضرایب مالیاتی به تحقق بیشتر عدالت مالیاتی کمک کند.

هر شرکتی هم بسته به خدماتی که ارائه می دهند و با بهره مندی از نرم افزارهای حسابداری فروشگاهی و پیمانکاری ساختمان، فرآیندهای حسابداری و مالی خود را منظم و دقیق تر از قبل انجام خواهند داد.

 

دفترچه ضرایب مالیاتی - نیکان حسابرس

نحوه دسترسی به دفترچه ضرایب مالیاتی

این ضرایب هرساله توسط سازمان امور مالیاتی مشخص می شود. شما می توانید با مراجعه به صفحه مربوطه در سایت این سازمان تمامی موارد را حتی ضرایب سال های گذسته را نیز مشاهده نمایید.

برای برخورداری از خدمات مالیاتی و حسابداری می توانید امور حسابداری شرکت خود را به شرکت نیکان حسابرس واگذار کنید.

نحوه تعیین ضرایب مالیاتی

ضرایب مالیاتی توسط کمیسیون متشکل از نماینده های بانک مرکزی، سازمان امور مالیاتی، شورای مرکزی اصناف، نظام پزشکی، اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران هر ساله تعیین می گردد.

این کمیسیون ابتدا به بررسی شرایط عمومی و اقتصادی کشور می پردازد. در برگزاری جلسات این کمیسیون درآمد افراد، وضعیت اقتصادی اصناف و کشور، داده های قابل استناد مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد.

پس از این رایزنی و بررسی ها، ضرایب مالیاتی با اجماع اعضا مشخص می شود. سر آخر نیز در قالب جداول از طریق سازمان امور مالیاتی به دستگاه ها ابلاغ می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد می کنیم مقاله تعیین نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال 1401 را نیز مطالعه کنید.

قابلیت تغییر ضرایب مالیاتی

کمتر پیش آمده که پس از ابلاغ ضرایب مالیاتی، این ضرایب تغییر کنند. ولی قانون گذار این پیش بینی را انجام داده است. پس از تصویب نهایی، این ضرایب جهت بررسی نهایی به بخش های مختلف کشور ارسال می شود.

در صورتی که شرایط اقتصادی منطقه یا ضرایب مالیاتی، اختلاف داشته باشد، درخواست تغییر برای کمیسیون ارسال می شود. این مرحله نیز با بررسی اسناد و مدارک به همراه درخواست، در صورت لزوم ضرایب تغییر می کند. البته بعد از ابلاغ نهایی سازمان امور مالیاتی، این ضرایب قابل تغییر نبوده و بایستی طبق آن ها عمل شود.

مشاغل دارای ضرایب مالیاتی

هنگام بررسی ضرایب مالیاتی ممکن است برخی شغل ها را در ابلاغیه سازمان امور مالیاتی مشاهده نکنید. به دلایلی برخی مشاغل در ضرایب مالیاتی دیده نمی شوند،اما دراین صورت برای تعیین ضرایب مالیاتی باید به شغل های مشابه مراجعه کرد.

بخش های مربوط به ضرایب و قرائن مالیاتی

احتمالاً این بخش برای صاحبان کسب و کار دارای اهمیت بالایی می باشد. اینکه ضرایب و قرائن مالیاتی شامل چه مواردی است. به صورت کلی می توان خرید و فروش سالانه را جزء مهمترین ضرایب مالیاتی به حساب آورد.

پیشنهاد می کنیم این مطلب را هم مطالعه کنید: مسئولیت های مشاور مالیاتی

خرید سالانه در محاسبه مالیات

خرید سالانه شامل تمامی مواردی است که در یک سال مالی توسط یک شرکت و سازمان خریداری می شود. سال مالی یک بازه زمانی مشخص است که تاریخ شروع و پایان معینی دارد.

بنابراین همه فعالیت های مالی شرکت در این بازه زمانی مورد بررسی قرار می گیرد و اطلاعات به دست آمده، یک گزارش مالی کامل را با کمک حسابداری خدماتی در انتهای سال مالی ارائه می دهد.

اقلام اداری، دستگاه ها، تجهیزات و… جزء ضرایب مالیاتی به شمار می رود. مودیان مالیاتی باید تمامی اسناد و مدارک این خریدها را حفظ و ثبت نمایند.

فروش سالانه در محاسبه مالیات

مهم ترین بخش قرائن و ضرایب مالیاتی را تشکیل می دهد. هرگونه فروش کالا و خدمات توسط بنگاه ها باید با سند و مدرک ارائه شود. این اسناد بطور دقیق مورد بررسی قرار می گیرند و مالیات هم بر اساس این بررسی، تعیین می شود.

لزوم حفظ اسناد و مدارک

ضرایب مالیاتی و تعیین مالیات هرکسب و کار تاثیر مستقیمی بر سوددهی آن دارد. به عبارت دیگر اگر در حفظ این اسناد دقت لازم را به خرج ندهیم و به امور مالیاتی بی توجه باشیم، بایستی عواقب آن را بپذیریم. داشتن یک سیستم حسابداری دقیق می تواند تا حد زیادی به نظم مالی سازمان ها کمک کند.

خود اظهاری مالیاتی

روشی است که طی آن مودی کلیه درآمدها و هزینه های خود را شخصاً در اظهارنامه مالیاتی اعلام و به سازمان امور مالیاتی ارسال می نماید. به بیان دیگر، مبنا و ملاک تعیین مالیات در واقع مبالغی است که طی اسناد و مدارک توسط خود مودی تحت عنوان اظهارنامه مالیاتی و به شیوه خود اظهاری مالیاتی اعلام و ثبت می شوند.

پیشنهاد می کنیم این مطلب را هم مطالعه کنید: انواع دارایی در علم حسابداری

دفترچه ضرایب مالیاتی - محاسبه مالیات

ماده 97 قانون مالیات در مورد ضرایب مالیاتی

اظهارنامه های مالیاتی، بدون رسیدگی پذیرفته شده و برای مودیان برگ قطعی صادر می شود.

سازمان امور مالیاتی مطابق قانون مختار است تعدادی از اظهارنامه های مالیاتی را به صورات تصادفی یا طبق معیارهای تعیین شده انتخاب و مورد رسیدگی قرار دهد.

مودیان موظفند اطلاعات مربوط به خرید، فروش، درآمد و هزینه های خود را به صورت کامل و شفاف در اظهار نامه مالیاتی ابراز کنند. به صورتی که هیچ گونه مغایرتی با اطلاعات پایگاه داده های سازمان نداشته باشد در غیر این صورت مشمول جرایم مالیاتی می شوند و نمی توانند از مزایای خود اظهاری استفاده نمایند.

در صورت عدم ارائه اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی ، سازمان با استفاده از اطلاعات بانک های اطلاعاتی اظهارنامه برآوردی برای آن ها صادر و ابلاغ می نماید.اما مودی مشمول جرایم عدم تسلیم اظهارنامه خواهد شد.

اعتبار دفترچه ضرایب مالیاتی

مطابق بند 2 ماده 97 ق م م، قوانین در خصوص مالیات علی الراس تغییر یافت و محاسبه مالیات از طریق علی الراس لغو گردید. به عبارت دیگر، از سال 1398 به بعد دیگر ضرایب مالیاتی و مالیات علی الراس وجود ندارد و دفترچه ضرایب مالیاتی فاقد اعتبار است. مطابق این قانون، از عملکرد سال 1398 به بعد، مالیات مودیان با استفاده از روش خود اظهاری محاسبه می شود.

شرکت نیکان حسابرس مشاور مالیاتی شما در تمام زمینه ها

شرکت حسابداری مالیاتی نیکان حسابرس با بیش از سه دهه سابقه در زمینه امور مالیات، خدمات مشاوره مالیاتی، مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی، مالیات بر شرکت ها  و غیره فعالیت دارد.

اگر شرکت شما با مشکلات مالیاتی بسیاری روبرو است و با قوانین مالیاتی کشور نیز آشنایی ندارید، تمام امور را به شرکت نیکان حسابرس واگذار کنید تا در کمترین زمان ممکن برای شما انجام دهیم.

نوشته پیشین
شرایط انحلال شرکت در سال 1401
نوشته بعدی
شرایط حسابرسی مدارک ناقص در سال 1401

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید