حسابداری دو طرفه

آشنایی با حسابداری دو طرفه یا دوبل

یکی از موضوعاتی که در حوزه علم حسابداری اهمیت بسیاری دارد، حسابداری دو طرفه یا دوبل است که فعالیت های مالی و غیر مالی شرکت ها را در بر می گیرد.

کسانی که درگیر معاملات حسابداری هستند، می دانند که معاملات به صورت دو طرفه می باشند و در صورت وجود تغییر در طرف معامله، طرف دیگر نیز تغییر خواهد کرد. به همین دلیل، مدیریت مالی از امور مهم در حسابداری است که می تواند شما را از مرتکب شدن اشتباهات مالی و متضرر شدن جلوگیری کند.

پس با دانستن اصول حسابداری دوبل می توانید مدیریت بهتری بر امور مالی شرکت خود داشته باشید و براحتی تراکنش های مالی خود را تجزیه و تحلیل کنید.

شرکت نیکان حسابرس با بهره مندی از نیروی متخصص و با تجربه مفتخر است تا بهترین مشاوره مالیاتی و حسابداری را به شما عزیزان ارائه دهد. 

تعریف حسابداری دوبل

از این نوع حسابداری در  تمامی سازمان ها و موسساتی که معاملات انبوهی دارند، استفاده می شود. در این صورت درصد خطا برای امور مالی کاهش پیدا می کند و در حسابداری دوبل هر تراکنشی را حداقل در دو حساب ثبت می کنند.

حسابداری دوبل در مدت زمان بسیار کمی، تحول زیادی پیدا کرد و به مرور زمان تکمیل شد، به همین علت تمامی سازمان ها و موسسات برای نوشتن دفاتر مالی خود نیاز به این نوع از حسابداری را دارند.

حسابداری دو طرفه - نیکان حسابرس

مزایای حسابداری دوبل

تا حدودی می توان با کمک حسابداری دوبل، از اشتباهات جلوگیری به عمل آورد، ولی در ادامه می خواهیم به مزایای این حسابداری اشاره کنیم:

  • دارایی ها و بدهی های یک سازمان به صورت کامل ثبت می شود که به راحتی وضعیت شرکت قابل بررسی و تحلیل می باشد.
  • اطلاعات معاملاتی در حسابداری دوبل ثبت می شود و با تهیه صورت های مالی قابل پیگیری می باشد.
  • باتوجه به علمی بودن حسابدری دو طرفه، می توان تمامی اشتباهات را به راحتی شناسایی و آن ها را اصلاح کرد.
  • دسترسی به سود و زیان، درآمدها و بدهی ها و همچنین برنامه ریزی با حسابداری دوبل بسیار آسان و دقیق می باشد.

معایب حسابداری دوبل

همانطور که اشاره شد، حسابداری دوبل مزایای زیادی داشته و از محبوبیت بالایی طی سالیان اخیر برخوردار بوده است. ولی در مقابل معایبی نیز دارد که عبارتند از:

  • پیچیدگی های زیاد در قوانین
  • زمان و هزینه های لازم برای ثبت دقیق اطلاعات
  • نیاز به علم حسابداری

پیشنهاد می کنیم: مقاله مسئولیت های مشاور مالیاتی نیکان حسابرس را مطالعه کنید.

تفاوت حسابداری دوبل با حسابداری یک طرفه

حسابداری یک طرفه به دلیل اینکه ترازنامه در آن ها تهیه نمی شود، برای کسب و کارهای کوچک مناسب می باشد که در آن پول دریافتی به عنوان بستانکار و پول پرداختی در ردیف بدهکار می باشد و مانده در ردیف سوم محاسبه می شود.

در حسابداری دو طرفه یا دوبل، حساب های واسط وجود دارند که این موضوع در حسابداری یک طرفه دیده نمی شود به همین علت کنترل حساب سخت تر و احتمال اشتباه در آن ها بیشتر می شود. به طور کلی می توانیم حساب های واسط در حسابداری دوبل را به این ترتیب بیان کنیم که عبارتند از:

  • حساب اسناد پرداختی
  • سود و زیان
  • حساب های سرمایه
  • صندوق

در حسابداری دوبل دو نوع حساب بدهکار و بستانکار وجود دارد که جدا از هم بررسی و تحلیل می شوند. اما در حسابداری یک طرفه فقط حساب بدهکار بررسی می شود.

حسابداری دو طرفه - حسابداری مالیاتی

چگونگی انجام محاسبات در حسابداری دو طرفه

همانطور که در بالا اشاره کردیم، حسابداری دوبل به دو نوع حساب بدهکار و بستانکار تقسیم می شود. در ابتدا شما می بایست بدهکار و بستانکار را حساب کنید و در ستون سمت چپ بدهی و در ستون راست بستانکاری را قرار بدهید. در نتیجه هر دو ستون در دو طرف باید مقادیر برابری داشته باشند که جمع بدهی و سرمایه برابر با دارایی به دست آید.

حسابداری دو طرفه به نحوی حساب های بدهکار و بستانکار را به یکدیگر جوش می زند.که در صورت عدم وجود یکی از آن ها در معاملات، باعث به وجود آمدن خطا و اشتباه خواهد شد.

کاربرد و ویژگی های حسابداری دو طرفه

یکی از اصلی ترین کاربردهای حسابداری دو طرفه در سازمان هایی می باشد که از گردش معاملاتی بالایی برخوردار هستند. با این نوع حسابداری می توان احتمال خطاها را کاهش داد و حساب ها را بهتر کنترل کرد. کاربرد دیگری که می توان گفت این است که در تمامی کسب و کارها چه در حسابداری نقدی و چه در حسابداری تعهدی، از آن استفاده می شود.

مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم: قوانین مالیات شرکت ها در سال 1401

مشاوره مالیاتی با شرکت حسابداری نیکان حسابرس

پیشبرد امور مالیاتی نیازمند مهارت و تخصص بالایی است و باید به صورت دقیق و منسجم انجام شود. زیرا در صورت وجود خطا در محاسبات و ارائه نکردن به موقع مدارک.و مستندات به سازمان امور مالیاتی ممکن است.با جریمه های سنگینی مواجه شوید.

به همین دلیل پیشنهاد می کنیم.به دنبال یک مشاوره مالیاتی با تجربه باشید.تا با انواع دارایی در علم حسابداری آشنا باشد.و بتوانید با خیالی آسوده امور حسابداری و مالیاتی شرکت تان را به او بسپارید.

شرکت نیکان حسابرس، با سابقه درخشان چند ساله مفتخر است شما را در زمینه های حسابداری مالیاتی، ارائه اظهارنامه مالیاتی، مالیات شرکت ها، مالیات بر ارزش افزوده و غیره کمک و راهنمایی کند.

نوشته پیشین
انواع دارایی در علم حسابداری
نوشته بعدی
آشنایی با مراحل حسابرسی اجتماعی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید